Foodish

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

600 g halloumi eller svensk grillost

1 zucchini (ca 300 g)

2 msk färskpressad citronjuice

2 msk olivolja

2 krm salt

12 grillspett


Gör så här:

Blötlägg spetten om du använder träspett.

Skär halloumin i ca 2x2 cm stora bitar.

Hyvla zucchinin längsmed, gärna på mandolin.

Blanda zucchinin med citronjuice, olja och salt.

Vecka zucchiniskivorna och varva på spetten med halloumin.

Grilla runtom caa 5 minuter eller tills de får färg.

Laxspett med citron

Av Maria - Igår 20:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 kg laxfilé utan skinn

2 tsk mortlad rosépeppar

1 msk dijonsenap

1 riven vitlöksklyfta

˝ dl olja

1 tsk salt

2 citroner

12 grillspett


Gör så här:
Blötlägg grillspetten om du använder träspett.

Blanda rosépeppar, senap, vitlök, olja och salt.

Skär laxen i ca 2x2cm stora bitar och blanda med marinaden.

Skiva citronerna så tunt det går.

Vik citronerna och varva med laxen på spetten..

Grilla runtom ca 5 minuter eller tills de får färg.

Antal: 6-8 bitar eller 12 skivor

Ugn: 180 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
50 g smör, laktosfritt

1 dl vispgrädde, laktosfritt

6 ägg

1 dl pofiber

1˝ dl quinoamjöl

˝˝dl quinoaflingor

˝ dl linfrö

2 tsk bakpulver

2 nypor salt

2 nypor kardemumma korn, grovmalen


Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret i kastrull på spisen eller i mikron.

Vispa ägg till en fluffig smet i ca 2 minuter.

Blanda i grädde i smöret och häll ned blandningen i äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.

Klä en form, 15 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.

Bred ut smeten, strö över lite quinoaflingor.

Grädda i ugnen i ca 30 minuter.

Testa med  en sticka i brödet, den ska inte vara kladdig.

Svampklämma

Av Maria - Igår 07:30

Antal: 2 stycken


Ingredienser:

2 mjuka kakor tunnbröd

˝ msk smör eller margarin

˝ liter färska kantareller

1-2 msk finhackad lök

Smör eller margarin till stekning

Finhackad persilja

Salt

Peppar

Isbergssallat


Gör så här:

Smöra bröden.

Ansa svampen, dela de stora, och fräs den med löken i matfett 5-10 minuter.

Lägg i persilja efter smak, salta och peppra.

Strimla sallat att bottna med och fördela svampen över.

Rulla ihop och ät genast.

Tomat smakar gott till.


Köksalmanack, 1997

Vaniljpannkaka

Av Maria - Igår 05:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

8 dl mjölk

1˝ dl mannagryn

˝ tsk salt

2 ägg

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Koka upp mjölken, tag kastrullen från värmen och vispa ner gryn och salt.

Koka upp under omrörning och sjud ca 4 minuter under fortsatt omrörning.

Ta kastrullen från värmen.


Vispa ner ägg, socker och vaniljsocker.

Häll smeten i smord ugnsform och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 35 minuter.

Låt svalna något.

Servera med vaniljkesella och sylt.


Köksalmanack, 2011

Ovido - Quiz & Flashcards